Home JOBS Nigerian Police Force (PSC) Past Questions and Answers – Download PDF FREE

Nigerian Police Force (PSC) Past Questions and Answers – Download PDF FREE

3

Nigeria Police Past Questions and Answers for Aptitude Test | Download PDF Here.

Nigeria Police Past Questions and Answers: Nigerian Police Force PSC Past Question and answer is here for FREE. Download Nigerian Police Past Questions and Answers 2020/2021 for Computer Based Aptitude Test(CBAT) Questions PDF Here.

Are you searching for: Police exam questions and answers pdf, Police constable past questions, Police past question 2021 pdf, Police confirmation exam 2021, NPF shortlist for exam 2021, Police recruitment portal, Police list 2021, and www psc gov ng shortlisted candidates 2021? then this article is for you. Keep reading below.

Nigeria Police Past Questions and Answers

The Nigerian Police (Police Service Commission, PSC) screening and aptitude test past questions and answers is now available here for free to download.

Nigeria Police Past Questions and Answers 2020/2021 PDF for Candidates – Download the complete NPF past questions and answers pdf here and start preparing for Nigeria police shortlisted candidates screening exercise 2020/2021.

Nigerian Police PSC Aptitude Test Question Combination

NPF Past Questions and Answers

Below are the Police Recruitment Past questions and answers:

2018, 2019, 2020 & 2021 Nigeria Current Affairs Quiz Questions & Answers

  1. How many ethnic groups do we have in Nigeria?
    Answer: 250 ethnic groups
  2. Who is the current chief of justices of Nigeria?
    Answer: Ibrahim Tanko Muhammad
  3. In Nigeria, democracy day is now celebrated on.,
    Answer: June 12
  4. Which is the most populated country in the world?
    Answer: China, with 1.4 billion residents
  5. Who was the first Nigerian female psychiatrist?
    Answer: Dr. Bertha Johnson
  6. Nigeria’s Inspector General of Police is?
    Answer: Adamu Mohammed
  7. Which is the second largest continent in the world?
    Answer: Africa, coming after Asia
  8. The hottest region in the world is called?
    Answer: The Sahara Desert
  9. Who is the current chairman of ECOWAS?
    Answer: President Muhama don Issoufou of Niger Republic.
  10. Which African country first gained independence?
    Answer: Liberia in 1847
  11. Who is Nigeria’s current speaker of House of Representatives?
    Answer: Femi Gbajabiamila
  12. Who was the first writer of English Dictionary in the world?
    Answer: Mr. Samuel Johnson
  13. Who is Nigeria’s Minister of Power?
    Answer: Sale Mamman from Taraba State
  14. Who was the first President of Nigeria?
    Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe, Oct. 1st, 1960 – Jan. 15th, 1966
  15. Blue in the Nigerian Police flag represents?
    Answer: Love, loyalty and unity
  16. The first awarded Archbishop in Africa?
    Answer: Benson Andrew Idahosa
  17. The separation of powers simply means.
    Answer: Checks and Balances
  18. What is a 70 years anniversary called?
    Answer: Platinum
  19. What does the acronym ICAO stand for?
    Answer: International Civil Aviation Organisation
  20. Who was Nigeria’s first inspector General of Police?
    Answer: Mr. C. W. Duncan, 1930 – 1935
  21. Who is the current Sultan of Sokoto caliphate?
    Answer: Muhammadu Salad Abubakar
  22. Who is the current Governor of Central Bank of Nigeria?
    Answer: Godwin Emefiele
  23. Who is Nigeria’s Minister of Education?
    Answer: Adamu Adamu from
  1. The first Inspector General of the Police Force was
    A. Teslim Balogun
    B. Louis Edet
    C. Ademola Adetokunbo
    D. Mike Okiro.
  2. In order to qualify for the post of President in Nigeria the person must be _____ and above
    A. 35 years
    B. 20 years
    C. 40 years
    D. 55 years.
  3. The name Nigeria coined out of _______
    A. Niger Forest
    B. Niger Area
    C. Niger River
    D. Niger Textures.
  4. The last colonial Governor General of Nigeria was
    (a) Tulma Goldie
    (b) James Robertson
    (c) Huge Clifford
    (d) Lord Lugard.
  5. The first world war was between
    (a) 1911-1914
    (b) 1914-1916
    (c) 1916-1918
    (d) 1914-1918.
  6. The first African country to introduce e-passport was
    (a) South Africa
    (b) Ghana
    (c) Liberia
    (d) Nigeria.
  7. The first secretary General of common wealth was
    (a) George Washington
    (b) Tulma Goldie
    (c) Arnold smith
    (d) Joseph Garba.
  8. The first military president of Nigeria was
    (a) Sanni Abacha
    (b) Ibrahim Babangida
    (c) Aguiyi Ironsi
    (d) Yakubu Gowon.
  9. Which of the following may be regarded as a regional organization
    (a) ECOWAS
    (b) OAU
    (c) UN
    (d) OPEC.
  10. What is the universal suffrage or age of adult consent?
    (a) 16
    (b) 18
    (c) 25
    (d) 20

Nigeria Police Past Question and Answers – Others

  1. What is the universal suffrage or age of adult consent?
  2. What are the seven(7) Commands of the Nigerian Police Force?
  3. Name the Service chiefs in Nigeria.
  4. Who is the current Speaker of Nigeria House of Representatives?

ANSWER: Femi Gbajabiamila

  1. Who is the current Senate president of Nigeria?

ANSWER: Ahmed Ibrahim Lawan.

  1. Who is the first Executive president of Nigeria?

ANSWER: Alh. Shehu Shagari

  1. Name the government agencies that supervise the affairs of Nigeria police force? ANSWER: The Police service Commission (PSC), Ministry of police affairs, The Nigeria police council (NPC)
  2. What is the staff strength of Nigeria police force?

ANSWER: 371,800 officers, The operational is just 301,737 personnel.

  1. Name the 7 area Commands of Nigeria police force?

ANSWER: (Adamawa, Gombe, Jigawa, Kano, Katsina, Lagos, Ogun.)

  1. When did Nigeria become a Republic?

ANSWER: 1 October 1963

  1. Which year was Nigeria flag designed and who designed it?

ANSWER: Nigeria flag was designed by Mr. Taiwo Akinkumi in 1959

  1. What is the Current population of Nigeria?

ANSWER: According to World Bank 2017- 190.9 million, 2019- 200,962,417

What is the full meaning of NPF?

ANSWER: Nigeria Police Force

What is the Nigeria police force motto?

ANSWER: the police are your friends

When was Nigeria Police Force(NPF) established?

ANSWER: 1930

What are the objective of Nigeria Police Force?

ANSWER: The Nigeria police force objective is to enhance the quality of life in our country by working in partnership with the community and in accordance with constitutional rights to enforce the laws, preserve the peace, reduce fear and provide for a safe environment.

Who is the present Chief of Defence Staff?

ANSWER: Major Gen. Abayomi Gabriel Olonisakin

What is the full Meaning of IGP?

ANSWER: Inspector General of Police

What is the name of Nigeria Police Force IGP?

ANSWER: Abubakar Mohammed Adamu

What year was Nigeria Police reorganized into 7 area command?

ANSWER: 1986

When did Nigeria get her independence?

ANSWER: 1 October 1960

Who is the First Inspector General of Police in Nigeria?

ANSWER: Louis Edet

If you have any questions concerning Nigeria Police Past Questions and Answers, please feel free to use the comment box below and ask us your question. We will be very pleased to answer you.

You can share this information, with your family and friends, as it will be helpful to someone. Please share it on Twitter, Facebook, G+, Whatsapp, or Email it to friends. Use the buttons below to do this

3 COMMENTS

  1. I felt descourage before but by reading the above past Q. I feel very courage that I can do it and I’ll make it insha Allah. Thanks.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here